torsdag, januari 29, 2009

- allt för konsten

Satt här på kvällskvisten med min mac i knät och strösurfade med TV:n på i bakgrunden. Programmet vars ljud surrade ut från TV:n var Debatt med Janne Josefsson, som då tog upp ämnet hur långt man får gå i konstens namn, hur mycket får man provocera? Kunde då inte annat än att lägga mac:en åt sidan och följa programmet i den diskussion som följde.
Jag fick höra att en konststuderande vid Konstfack hade iscensatt sitt eget självmordsförsök genom att försöka hoppa från Liljeholmsbron i Stockholm. Ett antal förbipasserande hade tillkallat polis som hade anlänt till platsen för att senare transportera studenten till psykakuten på S:t Görans sjukhus, eftersom det är polismyndighetens skyldighet att se till att allmänheten får den hjälp de kan behöva. Poliserna upplevde antagligen att personen skulle har hamnat i någon form av psykos och samtidigt gjorde hon våldsamt motstånd. Väl framme på psykakuten fortsatte det aggressiva beteendet och personal från psykiatriska avdelningen blev utsatta för studentens slag, spottande och försök att bita dem. Detta aggressiva, utåtagerande uppförande ledde till att personalen inte såg någon annan lösningen än att bälta och ge lugnande medicin till det som de trodde var en "verklig" patient, inte någon som bara spelade teater, i konstens namn.
Dagen efter ska en studiekollega ha dykt upp och intygat att den, under gårdagen intagna, "psykotiska" patienten absolut inte var i behov av vård utan hade spelat ut och testat gränser enbart i konstens namn!!! Den numera ej-i-psykos-patienten blev omedelbart utskriven.
I Debatt-studion fanns förespråkare för att man visst kan försvara detta "konstverk" eller installation som studenten hade presterat. Enligt dessa förespråkare är det ok att utföra hur utmanande och provocerande installationer som helst bara det väcker omgivningens uppmärksamhet och tankar, men inte gå så långt att det sker på bekostnad av att man skadar någon.
Hm... kan inte låta bli att tänka att denna "installation" faktiskt skadade någon eller snarare några. Den läkare på S:t Göran som tog emot "psykos-konststudent" deltog i Debatt, sa att det fanns en del övriga patienter närvarande på akuten som tog illa vid sig då konststudenten "levde rövare" med sin installation. Plus att personalen mår egentligen inte heller bra av att behöva ta till sådana ytterlighetsmetoder för att ta hand om en patient i nöd. Definitivt inte då de visar sig att patienten endast spelade ett spel, ej var i nöd! Och tänk på dem som trodde att hon skulle ta livet av sig där på Liljeholmsbron och tillkallade polis? Här gjorde de en medmänsklig gärning, men istället var det bara båg! Är det ok att handla så? Har inte alla dessa personer kommit till skada?
Ovanpå allt detta så var hennes "installation", enligt vad jag har förstått, förankrad hos Konstfack och även de ansåg att detta var ett bra konstverk/installation. Läs gärna hennes resumé här och bedöm om ni på nått sätt kan värdera hennes tanke med konstverket. För mig är det bara en massa ord staplade på varandra som utgör rena rama rappakaljan! Men visst, det är kanske bara jag, den tekniskt inriktade person som jag är, som inte förstår det hon försöker säga!


Avslutningsvis kan jag bara tycka att denna student handlade egoistiskt och "nej" man får inte göra vad som helst i konstens namn. Just denna Konstfack-student borde ha sökt till Teaterhögskolan istället, för fallenhet för det teatraliska har hon definitivt.

2 kommentarer:

  1. Histrionisk personlighetsstörning karaktäriseras av överdrivna känslouttryck och en extrem önskan om att få uppmärksamhet. Personer med denna typ av störning är självcentrerade och känner sig inte bekväma om de inte får stå i centrum. De söker ofta spänning och omväxling och kan med det framkalla riskfulla situationer. De skyller ofta misslyckande på andra...

    SvaraRadera
  2. Intressant... och Tack!
    Nu fick jag lära mig något nytt för dagen - Histrionisk personlighetsstörning. Då har jag uppnått min målsättning för denna dag, eftersom jag lever efter devisen att varje dag ska man lära sig något nytt.
    /cilla

    SvaraRadera