måndag, juni 08, 2009

- valet är avgjort

Nu är valet till EU parlamentet avklarat och alla röster är räknade. De två stora vinnarna är definitivt Miljöpartiet och Folkpartiet tillsammans med detta valets nykomling, Piratpartiet. Både Moderaterna och Socialdemokraterna behåller samma antal mandat som de redan innehar, ingen förändring där inte. Den stora förloraren bland de etablerade partierna är Vänsterpartiet som minskar med hela 7,1 procentenheter! Helt otroligt! En annan förlorare är Junilistan, om seglade in vid förra valet, men nu inte lyckas knipa tillräckliga röster för att få stanna kvar i parlamentet.
I media pratas det om att valutfallet är ett stort nederlag för både Moderaterna och Socialdemokraterna eftersom de inte lyckades med att utöka med fler mandat än av de redan har. Jag förstår inte riktigt detta resonemang eftersom media i samma andetag även påtalar att vi väljare tenderar att "vänsterprassla" i EU-valet och många gånger väljer ett annat parti att rösta på än vad vi lägger vår röst på om det vore riksdagsval. När man tittar på siffrorna så förefaller det vara det som en hel del av svenska folket har gjort precis det då hela 7,1 % har valt att exempelvis rösta på Piratpartiet, ett parti som inte finns bland de etablerade riksdagspartierna.
Vad som är tragiskt är att det inte var mer än 43,8 procent av svenska folket som valde att gå till vallokalerna, men i jämförelse med förra valet så är det några procentenheter fler. Vid valet 2004 röstade endast 37,1 procent. Vi svenskar har blivit något mer rakryggade och utnyttjar vår demokratiska rättighet och går iväg till valurnan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar